Ugrás a fő tartalomra

KÁVÉHÁZA: ANYJA LÁNYA

 

KÁVÉHÁZA: ANYJA LÁNYA

A ZSŰRI AJÁNLÁSA:

Aranyos, tömör szöveg. Egyes irodalmi párbeszédekben sokszor elhangzik, hogy terjedelmes regényeket írni a legnagyobb kihívás. Mi nem hiszünk a nehézség szerinti rangsorolásban, és az Anyja lánya is bizonyítja, hogy a rövid történetek is tudnak hatni, csupán egy ügyes dramaturgiai felépítés szükséges hozzá. A szerzőnek sikerült eltalálnia a szerkezetet. Örültünk a végén a csattanónak.

 

 (Kovács Dominik és Kovács Viktor)

 

A februári novellakihívásra 18 novella érkezett be. A kiállítás blogon azoknak az írásai jelennek meg a saját nevük vagy álnév alatt, akik ehhez hozzájárultak.

Itt olvashatjátok Kávéháza frappáns írását.

A novellakihívásra beérkezett novellákat szakértő zsűri bírálta. Köszönjük Dr. Pósfai Györgynek, Kovács Dominiknak és Kovács Viktornak, hogy elolvasták az írásokat, és bátorítással, tanácsokkal segítették a résztvevőket.

A verseny szakértő zsűrijéről többek között az alábbi linkeken tudhattok meg többet.

http://posfaigyorgy.hu/index.php

https://www.facebook.com/kovacsvd

Olvassatok bele az ő írásaikba is!

 

A NOVELLA:

 

Anyja lánya

Az alma nem esik messze a fájától

 

-       Ugye nem hagyod itthon a lakáskulcsod? – hívta fel anya Julcsi figyelmét ma is, ahogy a hétköznapi reggeleken általában. Julcsi felvont szemöldökkel nézett az anyjára, majd elindult a kapu felé és egy flegma megjegyzéssel búcsúzott:

-       Jaj, Anya! Nem vagyok még olyan feledékeny, mint te! Itt van a táskámban.

Ezen a májusi reggelen azonban, a gimnazista diáklány nem a megszokott iskolai napra készült, mert ma sportnapot tartottak a suliban, ezért nem az iskolatáskáját vitte magával, csak a tesizsákját. Anyának ez fel sem tűnt, így is késésben volt már. Gyorsan felhörpintette kávéját és elindult a munkába.

Julcsi napja a szokásosnál korábban ért véget, ő ért haza ma elsőként. A kapunál maga elé rántotta táskáját és mélyen kotorászni kezdett benne.

-       Jaj, ne! Nincs meg a kulcs! Anyának már megint igaza van – gondolta magába Julcsi és már nyúlt is a telefonjáért.

Kicseng. Anya nem veszi fel. Julcsi zsebre vágja a telefonját és megpróbálkozik a lehetetlennel, a kerítés átmászásával. Ez ma különösen nehéz feladat elé állította a lányt, mert a sportnapon minden energiáját kimerítette. Ahogy a lába a magasba lendült, hatalmas reccsenés hallatszott, a farmernadrágja kiszakadt, ő pedig visszaesett, ahonnan indult. A telefonja darabokra tört. Hangos zokogásba tört ki. Se kulcs, se telefon. Már majdnem teljesen reményvesztett volt, amikor látta anya autóját az utcába bekanyarodni.

-       Julcsi! Mi a baj? Mi történt? Nem érlek el telefonon. Lyukas a nadrágod? Gyere gyorsan, bemegyünk a házba és mindent elmesélsz- aggódott anya.

-       Anya! Nem véletlen hívtalak, nincs nálam a kulcsom.

-       Látod! Pedig reggel figyelmeztettelek. Rögtön hozom az enyémet! – anya keresi a kulcsát az autóban a táskájában, mindenhol. De hamar kiderül, hogy az ő kulcsa sincs sehol.

-       Folyton engem figyelmeztetsz, közben észre sem veszed, hogy ebben teljesen egyformák vagyunk! - akadt ki teljes joggal Julcsi.

Kérdően egymásra nézve tanakodtak, hogyan juthatnának be a házba. Ekkor Julcsi szó nélkül a szomszéd házhoz szaladt. Eszébe jutott, hogy Pista bácsinál van a tartalék, vöröskeresztes macis kulcscsomó. Miután kinyitották a kaput, azonnal visszajuttatták Pista bácsihoz, hogy ha legközelebb is hasonló történne, be tudjanak jutni a házba. Azóta reggelente pedig mindketten együtt ellenőrzik, megvannak-e a kulcsaik.

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

NYERKI TAMÁS: 3987 ÉV (KÜLÖNDÍJ)

  NYERKI TAMÁS: 3987 ÉV (KÜLÖNDÍJ) A ZSŰRI AJÁNLÁSA: Ötletes, precízen megírt, arányos darab. Átüt rajta a szándékolt Douglas Adams-es (és Stanislaw Lem-es) stílus. Jó ötlet, hogy egy kis „félrenézéssel” kezdődik (New York-i kávéház). Játékos elemek az angol szavak, kifejezések kettős értelmezései. Van itt egy kis oldalba bökése az amerikai vagy más fogyasztói kultúrának és médiavilágnak. A váratlan csattanó jól felépített, a következmények logikusak, tekintve a társadalmi bárgyúságot. (Pósfai György) Nyerki Tamás precízen dolgoz ki egy világot, izgalmas leíró bekezdésekkel. Rengeteg kibontható szituáció van a szüzsében, így például az a részlet, amely a 3987. évi inflációról szól – izgalmas lenne bővebben olvasni róluk.   (Kovács Dominik és Kovács Viktor)   A februári novellakihívásra 18 novella érkezett be. A kiállítás blogon azoknak az írásai jelennek meg a saját nevük vagy álnév alatt, akik ehhez hozzájárultak. Itt olvashatjátok írását Nyerki Tamás különdíjas ír

DOMBI LUCA: ÉGEN ÚSZÓ FÖLDÖNFUTÓK (FŐDÍJ)

  DOMBI LUCA: ÉGEN ÚSZÓ FÖLDÖNFUTÓK (FŐDÍJ) A ZSŰRI AJÁNLÁSA: Remek darab, sok ötlettel, humorral. Élvezettel olvastam, lekötött, szó szerint más világba röptet. Teremt egy sajátos, átélhető hangulatot. Egy lassan kézzelfogható jövő – az aszteroida-bányászat – elképzelt „alulnézete” bontakozik ki, és kiderül, hogy az ember vágyai, képességei, kicsinyességei ugyanazok maradnak. (…) És ha veszek valami masinát, meg fogom nézni, hogy hegesztve van-e, vagy csavarozva. (Pósfai György) Tetszik a sajátos elbeszélő, akinek a hangján a történet megelevenedik. A „gyakorlatias ember” beszél a sci-fi világában. Ezzel nagy felelősséget helyezett magára az író, amit sikerrel végig is vitt, hiszen a próza nem törik meg, a mesélő nem keveredik ellentmondásokba, és nem is válik hiteltelenné.   (Kovács Dominik és Kovács Viktor)   A februári novellakihívásra 18 novella érkezett be. A kiállítás blogon azoknak az írásai jelennek meg a saját nevük vagy álnév alatt, akik ehhez hozzájárultak

Kiállítás a decemberi verskihívásra készült művekből

  Kedves Látogató!   Az alábbiakban a Szekszárdi Garay János Gimnázium decemberi verskihívására készült pályamunkák olvashatóak. A verseket a kihívásban részt vevő játékosok jeligéinek betűrendjében tesszük közzé. Minden műben félkövér betűvel kiemelve szerepel négy szó. Ezeket a szavakat a játékosok hatvan szó közül húzták ki, és szabadon választott formában és témában versbe foglalták. Jelmagyarázat: Fődíj: ⁂ Különdíj: ⁑   TARTALOM   4444: Egyedül a városban                                                  Amaritudine: Őszi vadászat              ⁑ Andro: Stari Grad                              ⁑ Anya spaggetie: Catastrofe Italiano                 Bajnokok: (cím nélküli vers)                                              Citromos tea: Tél                                                                 Egilej: Közelmúlt           ⁑ Fakopáncs: Mikulás                                                           Fáradt vándor: Ember